Blogg 2 - Lågenergilampor för en bättre miljö

Idekläckare till att effektivisera elanvändning för belysning är det vi står inför. Precis som en glödlampa har deras idéer tänts för att vi ska få ett bättre klimat och en bättre miljö.

 Tro nu inte att det är något så enkelt som att få en glödlampa att lysa. Nä, så lätt är det inte, vi kommer att få stora förändringar i många år framöver.

 Marknadskommunikation i olika former ger associationer till mycket. När vi tittade i Aftonbladet i onsdags ser vi en glödlampa bredvid en stor fet text, där det står ”Blev miljonär på superenkel idé”.  Det gav direkt associationer till något aktuellt som sker nu och har talats om på TV att vi ska byta våra glödlampor. Byte av detta för att minska energianvändningen kommer att göra världen till miljonärer för det är ju det som är meningen att spara vår jord från mer miljöförstöring.

 Det finns många signaler som visas genom marknadskommunikation för att vi ska uppmärksamma det nya i energivärlden. Philips får oss att förstå genom deras kommunikation med annonser att allmän belysning är detsamma som att åka rulltrappa nerför i denna annonskampanj för Voltimum. Vad de menar med den reklamen kan man ju undra. Meningen är faktiskt att vi ska se belysningen i taket som är så kallade downlights och associera till en som åker rulltrappa nerför, kanske ?


   

Vilken tur vi har att Internet, TV, landsortpress och storstadspress har den största marknaden för kommunikationen. Då förstår alla innebörden med att det är viktigt att få information genom flervägskommunikation på marknaden. Utan någon form av marknadskommunikation blir det inte mycket som människor får veta. Media behövs för att kommunikationen ska fungera. Chris Fill har med sin flervägsmodell figur 2.5 visat att det behövs så kallad multi-step modell of communication.


Gula cirklarna är människor, det röda T4 är opinionsledare och pilarna visar kommunikation i flera riktningar.


Philips, Osram och alla de kända producenterna levererar hela tiden sin påverkan genom populärpress och användandet av media. Modellen visar att opinionsledaren (tex. energiverket) och medlemmar i målgrupper påverkar varandra. I detta fall så är det förbjudet att importera matta glödlampor och klara 100 watts glödlampor från och med hösten 2009, eftersom det enligt Energimyndigheten kommer att ske en utfasning av glödlampor. Detta har fått oss att förstå att nu och i framtiden kommer vi vara tvungna att byta typ av glödlampa då Energimyndigheten har ett nytt krav på typ av glödlampa varje år. Utfasningen sker genom att antalet watt ska minskas för glödlampor med åren.

Multi-step model of communication visar att opinionsledare och medlemmar i målgruppen påverkar varandra. Framgångsrik kommunikation präglas av interaktion och word-of mouth kommunikation kan hjälpa denna kommunikationsprocess.  När en person ser en annons tolkar han/hon på sitt eget sätt och diskuterar/pratar om sin åsikt till någon annan. Ryktet sprids vidare och folk börjar diskutera annonsen och miljöfrågor börjar uppmärksammas. För de som inte var så miljömedvetna börjar nu tänka mer på energianvändning och kanske börjar släcka alla lampor innan han/hon går och lägger sig.  Kunderna använder word-of-mouth rekommendationer för att ge information och för att stärka deras köpbeslut.  I jämförelse med reklambudskap, word-of-mouth kommunikation är mer kraftfulla.
Vad är din åsikt om annonsen? Eller titeln "blev miljonär på superenkel idé" som fanns på aftonbladet i onsdagen 2/9?


Kommentarer
Postat av: Anette

Hej! Intressant ämne, men jag är inte helt säker på att jag förstår vilket fokus ni har - alltså vad det är ni vill analysera. För att göra era framtida inlägg lite tydligare så är ett tips att inleda med en fråga eller ett problem, exempelvis "Hur kommuniceras övergången till energilampor". Utgå sedan från exempel och applicera en modell/teori för att förstå exemplet. Eller tvärtom, utgå från en modell och använd exempel för att förstå modellen. Avsluta med en liten slutsats som "knyter ihop säcken". Ni skulle exempelvis kunnat ge exempel på hur de olika leverantörernas kommunikation är utformad och jämföra med energiverkets mer upplysande kommunikation. Når de samma målgrupper? Hur? osv. Lycka till med bloggandet!

2009-09-07 @ 17:05:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0