Blogg 4: Salongskänsla utan frisörbesök
Hur skapar Tresemmé nya relationer med sin marknadskommunikation?
I tidningen Elle täcker de flesta annonser en hel sida och är oftast så så snygga att man inte försöker undvika dem som med annan reklam. Annonserna är ju riktade till tidningens målgrupp som nästan bara är modeintresserade kvinnor i en ganska bred åldersgrupp. Som läsare har man valt tidningen för att man är modeintresserad och då blir även annonserna intressanta och man kanske känner att de även ger något tillbaka som tips eller inspiration.
Många gånger händer det att det på annonsen sitter ett litet prov med den produkt annonsören säljer. Ett sådant exempel finns i senaste numret av svenska Elle, Oktober nr 10, då både Nivea och TRESemmé ger ut en liten provförpackning med sitt senaste shampoo. Det som vi här tänkt att fokusera på är märket TRESemmé och dess relation till sin nya målgrupp. De har tidigare bara haft sina produkter på större internationella frisörsalonger och nu börjar de sälja i Sverige i vanliga butiker. I annonsen står det "TRESemmé är utvecklat för frisörsalonger med höga krav på proffessionell kvalitet." Deras motto är "Professional & Affordable" vilket ger lite lyxigare produkter till mer överkomligt pris så att de når flera målgrupper inom olika segment.

Annonsen i tidningen visar en tjej på en frisörsalong där fokus ligger på hennes långa otroligt tjocka och glansiga hår. Bakom henne står en frisör. Uppe i högra hörnet står det "En myt om hår: Om du vill ha professionella kvalitetsprodukter så kostar det skjortan." Samt har de skrivit ovanför i en stämpelliknande form "Nyhet". Längst ner på annonsen står det även en mindre info text "Du kan nu få salongsglänsande och nyfriserat resultat varje dag - utan att det kostar en förmögenhet." och "Finns nu i en affär nära dig." På annonsen sitter det en engångsförpackning med shampoo och balsam så läsaren kan testa den direkt och därmed kanske köplusten väcks mycket tidigare än om det bara vart en annons som man lätt glömmer när man bläddrat förbi den.
TRESemmé väcker ens uppmärksamhet med annonsen i Elle eftersom många i tidningens målgrupp är skönhetsintresserade och vem gillar inte känslan av nyfriserat väldoftande hår efter salongbesöket? Det är oftast dyrare och bättre shampoo frisörerna använder än det man köper själv. Detta ger en känsla av lyx som många gillar med att gå till frisören och nu får man möjlighet att uppleva samma känsla mycket billigare genom att köpa shampoot för ett bättre pris och kunna använda det hemma när man vill. (Shampoot kommer säljas i 900ml flaska för ca 90 kr). Alltså mycket för pengarna om man jämför med ett vanligt shampoo som troligvis har sämre kvalitét. Företaget har alltså valt att en ny positionering på marknaden med nya billigare produkter och även att bredda ut sig på flera segment där de nu förutom på salonger även vänder sig till de flesta konsumenter i vanliga affärer.
Företaget har valt ett effektivt sätt att marknadsföra sig, det är en annons för något nytt samtidigt som kunden kan testa den nya produkten och om den ger positiv känsla kommer kunden vilja köpa denna produkt senare. Hade man bara sett annonsen så hade det inte väckt ens uppmärksamhet lika mycket, man hade kanske kollat på den lite snabbt och bläddrat vidare. Nu när man även får prova produkten blir man mer intresserad och läser även på annonsen vad det är eftersom produkten är ny och var den kommer finnas ifall man är nöjd.
Detta är ett bra sätt för annonsören att tidigt och snabbt skapa en relation med nya kunder. Samtdigt när en person testar deras shampoo eller balsam och gillar det kommer den personen sprida sitt tyckande till andra med "word-of-mouth communication" vilket gör en bra kommunikation för annonsören och företaget blir snabbt mer trovärdigt för nya kunder. Att det även används av många kändisar ger det ännu mer trovärdighet för många kunder eftersom kändisar är en typ av Opinionsbildare. Tidningsläsaren som får testa den nya produkten blir ju glad av att få testa något nytt som denne tidigare kanske inte hade råd med. Det blir mer lockande när man vet att det nu går att köpa en produkt som tidigare mestadels välkända salonger och kändisar använde, samt att man har råd med den.

KMV modellen (I boken Marketing Communications, Chris Fill) visar när partner delar samma värde ökar engagemanget och förtroende. Tresemmé ger en känsla av lyx och professionalitet vilket uppskattas av målgruppen Elles läsare som är intresserade av det senaste inom mode och skönhet. Förtroendet ökar också när kommunikationen uppfattas av hög kvalité. Annonsören erbjuder redan nu sin potentiella kund att testa produkten och får kunden intresserad vilket ger en positiv relation.
Chris Fill pratar i boken om fyra typer av lojalitet: emotionell lojalitet, pris lojalitet, stimulerad lojalitet och monopol lojalitet.
Emotionell lojalitet är en form av lojalitet som drivs av personlig identifikation med verkliga eller upplevda värden och fördelar. Tresemmés målgrupp är mode -och shönhetsintresserade kvinnor som gärna vill identifiera sig med kändisar och därför kommer att vara en lojal grupp. Många konsumenter är nyfikna i sina köpvanor, de vill ha variationer och gärna byter märke till följd av aktiviteter marknadskommunikation och produktupplevelse.
Tresemmé used by professionals lockar oss med sin marknadskommunikation och de får oss att vilja prova den nya produkten och samtidigt skapar de ett engagemang och förtroende för att få lojala kunder. Marknadskommunikationen ger en positiv känsla till att sprida upplevelsen med produkten till andra.
Vi förstår att engagemanget som marknadskommunikationen ger leder till köp av Tresemme. Upplevelser från andra till köp är något som lockar liksom prov.
Bra inlägg, det märks att ni blir vassare för varje gång! Ni hade inte behövt gå in på lojalitetsbegreppet här dock, det hade varit ett bra inlägg ändå och analysen blev inte bättre/djupare av att avsluta med det. Ibland är det lätt att ta med för mycket, det svåra är att fokusera på en sak och göra det intressant.
Jag undrar just hur det kommer att gå för Tresemmé, och vilka som kommer att köpa produkterna. Det ligger mycket i känslan av att faktiskt betala mycket för sitt shampoo och riktigt känna hur lyxigt det är varje gång man tvättar håret. Genom en sådan här lansering degraderar de sitt varumärke, men ökad omsättning kanske gör att det är värt det. Framtiden får ge svar på den frågan.